De geschiedenis van Turtle Wax

Turtle Wax is, durven we wel te zeggen, wereldwijd het bekendste merk autopoetsmiddelen. Iedereen kent de kleine groene schildpad van het logo en heeft ooit wel eens ergens een pot Turtle Wax gezien. Hoe is deze Turtle Wax gekte allemaal ontstaan en waarom werd het zo’n succes? De geschiedenis van Turtle Wax is een mooi verhaal, die absoluut het vertellen waard is…

geschiedenis-van-turtlewax-ben-hirsch

Ben Hirsch

De man door wie het allemaal begon en die absoluut een eigen hoofdstuk in dit verhaal verdient. Niet alleen vanwege zijn uitvinding, maar ook vanwege zijn geweldige durf en innovativiteit. Ben Hirsch leefde in de jaren ‘30 tijdens de ‘Grote Depressie’ in Chicago. Door financiële problemen moest hij stoppen met zijn studie chemie en werd hij goochelaar, ja echt waar. Met het geld dat hij verdiende als goochelaar kon hij zijn gezin onderhouden. Maar zijn fascinatie voor chemie en zijn liefde voor auto’s verdwenen niet. Hij ontwikkelde vloeibare autowax in zijn badkuip en zijn vrouw vulde flesjes om het te kunnen verkopen. Hirsch ging langs alle benzine stations in Chicago om zijn product te verkopen. Dit deed hij toen nog onder de naam ‘Plastone’, wat later in dit verhaal in ‘Turtle Wax’ zou veranderen. 

Ieder begin is moeilijk

De eerste jaren van zijn onderneming waren niet makkelijk voor Ben. Hij ging meerdere keren bijna failliet en werkte hard om zijn product aan de man te krijgen. Om mensen te overtuigen van zijn uitvinding ging hij parkeerplaatsen af om auto’s te poetsen en hen de resultaten te laten zien. In 1946 veranderde hij de naam in ‘Turtle Wax’. Tijdens een bedrijfsoverleg in Turtle Creek kwam hij op het idee de naam te veranderen. Het zag de overeenkomst tussen zijn product en het schild van een schildpad, die beide een bescherming vormen. De naamsverandering bleek een belangrijke stap. Mensen begonnen de naam te herkennen en daar speelde Hirsch slim op in. Vanaf de jaren ‘50 werd Turtle Wax steeds meer een succes en begon hij ook aan de productie van andere producten, zoals schoensmeer, tapijtshampoo en vloerwas. 

Turtle Wax na Ben Hirsch

In 1966 werd de eerste Turtle Wax fabriek buiten Amerika geplaatst, in Engeland. Dit was ook het jaar dat de oprichter Ben Hirsch overleed. Zijn vrouw en zijn dochter hebben het bedrijf gelukkig voortgezet. Vanaf dat moment gingen ze zich weer alleen richten op autoproducten. Na een aantal jaren van onderzoek en ontwikkeling kwamen ze in 1982 met nieuwe producten op de markt. Onder andere ‘Minute Wax’, een siliconenspray die speciaal gericht was op het toenemende aantal vrouwen met een eigen auto. 

Blijvend innoverend vanaf de jaren ‘90

Na de lancering van meerdere autoproducten bleven de onderzoeken en ontwikkelingen doorgaan. Nieuwe gespecialiseerde producten werden uitgebracht, ieder voor een specifiek probleem of auto. De producten van Turtle Wax werden wereldwijd beschikbaar. Ook werden de producten steeds meer gebruikt in autowasstraten. Die ontwikkelingen gaan tot op de dag van vandaag nog steeds door. Turtle Wax heeft een eigen onderzoekslab waar steeds wordt gezocht naar oplossingen van problemen en verbeteringen van poetsproducten. In 2016 wint Turtle Wax de prijs voor ‘product van het jaar’ met Quick&Easy Dash&Glass. 

onderzoek-turtlewax-geschiedenis-autopoetsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *