Auto winterklaar maken, hoe doe je dit?

Je doet er goed aan om je auto winterklaar te maken. Er zijn een aantal aandachtspunten waarmee je je auto klaar maakt voor de weersinvloeden en zo de impact hiervan minimaliseert. Bescherm je auto, verleng de levensduur van diverse onderdelen en verhoog de veiligheid. In dit blogbericht lees je hoe je je auto winterklaar kunt maken.

Autobanden in de winter

Als we het hebben over het winterklaar maken van een auto, denken de meeste mensen aan de banden. Want voor de winter zijn er speciale banden ontwikkeld die het rijden op sneeuw en ijs aanzienlijk veiliger maken. Winterbanden zijn onmisbaar bij het winterklaar maken van de auto, maar tegenwoordig is er een alternatief dat razendsnel aan populariteit wint in Nederland. De all season banden. Welk type banden wat voor jou zijn is per auto en zijn gebruiker afhankelijk. Daarom hebben een volledig blogbericht aan toegewijd aan autobanden in de winter. Lees hier ons blogbericht over welke autobanden je het best in de winter kunt gebruiken.

Autoruiten ontdooien en condens

In de winter zal je geregeld last hebben van bevroren autoruiten en/of condens. Zeker in de ochtend wanneer je naar je werk moet, maar niet veilig de weg op kan doordat het zicht wordt belemmerd. Om te zorgen voor goed zicht en daardoor een aanzienlijk hogere veiligheid, kun je diverse maatregelen nemen om je autoruiten te beschermen tegen condens en vrieskou. Lees ons blogbericht over hoe je je autoruiten kunt ontdooien en/of beschermen tegen vrieskou.

Ruiten bevroren? Gebruik een ijskrabber of ruitontdooier. Gebruik geen warm water, hiermee kunnen je autoruiten barsten.
Vastgevroren ruitenwissers? Ook hier kun je ruitenontdooier voor gebruiken.

Roest door strooizout

Strooizout tast je auto aan. Naast de lak van je auto tast strooizout ook je carrosserie aan. Een bodemreiniging in de winter is daarom geen overbodige luxe. Verder heeft strooizout ook negatieve effecten op je velgen en banden. Rubber slijt sneller en metaal wordt aangetast. Wanneer je schade hebt aan je lak, denk aan steenslag of krasjes, kan zout hier voor roest gaan zorgen. Lees ons blogbericht gericht op strooizout, hoe je je auto beschermt tegen strooizout en wat je kunt doen tegen pekel en strooizout op je auto.

Strooizout op je auto? Was en wax de auto. Neem aanvullend een wasprogramma met bodemreiniging zodat ook het zout aan de onderkant van je auto wordt verwijderd.

Voorkom dichtgevroren autodeuren

Autodeuren kunnen dichtvriezen doordat de rubbers van de deuren vies zijn en/of uitgedroogd. Door de rubbers van de deuren een schoonmaakbeurt te geven verklein je de kans dat je autodeuren dichtvriezen. Met de Turtle Wax Wet ‘n Black Bandenzwart & Bumper Gel kun je al het rubber van je auto weer in goede conditie brengen. Maak de rubbers van je deuren goed schoon en de kans klein dat je met dichtgevroren deuren komt te staan. Wanneer je dit product aanschaft kun je er tevens je autobanden mee in topconditie houden.

Autodeuren dichtgevroren? Druk de deur aan zodat het ijs breekt. Als dit niet lukt kun je een föhn of een zakje warm water gebruiken. Let op dat je niet de ruiten verwarmt.

Antivries ruitensproeiervloeistof

Vervang de ruitensproeiervloeistof met een antivries variant zodat je ook in de winter zonder problemen gebruik kunt blijven maken van de ruitensproeier. De ruitensproeier wordt mede door pekel en modder veel gebruikt in de winter. Wanneer de temperaturen onder 0 komen kan ruitenwisservloeistof bevriezen waardoor je in vervelende of zelfs onveilige situaties kunt komen. Zorg ervoor dat je in de winter antivries ruitenvloeistof hebt. Deze vloeistof is blauw van kleur, waar de normale ruitensproeiervloeistof roze of geel is. Meer weten over ruitenwisservloeistof? Lees ons blogbericht over ruitenwisservloeistof.

Ruitensproeiers bevroren? Leg een zak warm water op de sproeier.
Ruitenvloeistof bevroren? Doe er warm water bij zodat het smelt en vul hem vervolgens met een antivries variant.

Accuproblemen

Accuproblemen komen vaak voor in de winter. Dit komt doordat de accu’s sneller ontladen bij oude temperaturen. Wanneer je veel korte ritten maakt, bijvoorbeeld dagelijks naar je werk, krijgt de accu van je auto niet de kans om zich genoeg op te laden. Als gevolg hiervan start je auto niet meer. Zorg er dus voor dat je regelmatig langere ritten maakt zodat je dynamo de accu genoeg kan bijladen en je voorkomt dat je stil komt te staan.

Auto start niet? Bel de wegenwacht of vraag iemand te helpen met startkabels.

Vastgevroren handrem

Alhoewel steeds meer auto’s voorzien zijn van een elektrische handrem, heeft een groot deel nog een handmatige handrem. Deze handmatige handrem kan in de winter vastvriezen en met een vastgevroren handrem kom je niet ver. Gebruik de handrem in de winter niet, maar zet de auto in zijn P of zet hem in de eerste versnelling. De elektrische handrem heeft geen problemen met vorst, omdat deze op stroom werkt en niet met kabels.

Handrem bevroren? Trek de handrem verder aan zodat het ijs breekt. Als dit niet lukt kun je de motor laten draaien. Doordat de auto opwarmt komt het handrem vanzelf los.

Extra tip: autoaccessoires voor in de winter

Als laatste zijn er nog handige autoaccessoires die je de winter door kunnen helpen. Denk aan ijskrabbers om het ijs van je autoruiten te krijgen. Wanneer er veel sneeuw ligt kun je een schep, veger en een wegrijphulp in de auto leggen. Hiermee kun je, in het geval je ingegraven zit, de auto sneeuwvrij maken, uitgraven en vervolgens makkelijk wegrijden. Neem warme dekens mee voor het geval je met pech komt te staan en zorgt er altijd voor dat je een makkelijk bereikbare lifehammer hebt voor het geval je uit de auto moet ontsnappen. Als laatst kan een slotontdooier handig zijn om een dichtgevroren autoslot te ontdooien, deze moet je uiteraard wel buiten de auto bewaren!

Autoslot dichtgevroren? Geen slotontdooier bij de hand? Gebruik een föhn of een zak met warm water ne verwarm het slot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *