carwaxpro bandenslijtage profiel autobanden

Autobanden, de meest gestelde vragen beantwoord door onze experts!

Autobanden, het zwarte rubber onder de auto is niet iets waar je het eerst aan denkt. Toch hebben autobanden een zeer grote invloed op het rijplezier, de rijveiligheid, het brandstofverbruik en uiteraard ook de rijprestaties. Samen met de velgen en andere onderdelen van de wielen zorgen de autobanden voor een goed rijcomfort. Maar hoe zorg je ervoor dat je banden in goede conditie blijven en langer meegaan? In deze blog geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Vragen die voor iedereen met een auto van toepassing zijn en waardevol zijn wanneer goed toegepast. Voor je auto en je portemonnee.

Hoeveel bar moet er in een autoband?

De meest gestelde vraag is hoeveel bar er in een autoband moet. Hoeveel bar, oftewel hoeveel lucht, er in je autoband moet hangt van een aantal factoren af en is in principe per auto bepaald. Factoren die bepalen hoeveel bar er in je autoband moet zijn de grootte van de velgen en het gewicht van de auto. Ook de hoeveelheid gewicht en personen dat je bij je hebt bepaalt of er iets meer, of juist minder bar in moet. Er zijn online en bij de bandenpomp tabellen beschikbaar waarin staat hoeveel bar je in je autoband moet doen. Ook staat het in de handleiding van je auto en staat het bij de auto aangegeven, vaak op een sticker aan de rand van je autodeur. Laatstgenoemde is het makkelijkst, maar kan je de sticker niet vinden of is hij er simpelweg niet, kun je de tabel raadplegen die bij elke bandenpomp aanwezig is. Staat jouw auto daar onverhoopt niet op? Dan is er altijd nog de kentekencheck online. Meerdere websites hebben een tool waarmee je op kenteken je bandenspanning kunt achterhalen. Handige tips;

  • Zorg ervoor dat je minimaal elke twee maanden je bandenspanning op orde brengt.
  • Al meer dan 4km gereden en zijn je banden warm? Dan kan er 0,2 – 0,3 bar extra bij gepompt worden.

Een goede bandenspanning zorgt ervoor dat je minder brandstof verbruikt. Daarnaast zijn de rijprestaties aanzienlijk beter en daarmee ook het rijplezier. Hou je bandenspanning dus op niveau! Als laatst gaan de autobanden langer mee, dat brengt ons op de een na meest gestelde vraag.

Hoe lang gaan autobanden mee?

Als we het over leeftijd hebben kunnen we sowieso al zeggen dat je autobanden niet langer dan 10 jaar op je auto moet laten zitten. Rubber vervormt met de tijd namelijk. De kans is klein dat je autobanden van 10 jaar onder je auto hebt, dus kijken we naar het aantal kilometer. We moeten erbij zeggen dat ook hier weer diverse factoren invloed hebben op de levensduur van de band, waaronder;

  • De bandenspanning
  • Het klimaat waar wordt gereden
  • De rijstijl van de bestuurder
  • Het type wegdek waar voornamelijk op gereden wordt
  • De kwaliteit van de banden

Het is vanzelfsprekend dat iemand die door de Ardennen rijdt, sneller banden slijt dan iemand die voornamelijk in Nederland op de snelweg rijdt. De rijstijl heeft ook een grote invloed en wist je dat goedkope banden zomaar 1/3 minder lang mee kunnen gaan ten opzichte van de gemiddelde autobanden? En dus nog meer ten opzichte van de premium autoband merken als Michelin, Hankook en Pirelli? Dus… hoeveel kilometer gaat een autoband mee?

autobanden profiel slijtage

Over het algemeen kan gezegd worden dat een autoband in Nederland gemiddeld 30.000 tot 100.000 kilometer meegaat waar het gemiddeld dus op zo’n 65.000km ligt. Wanneer moet je je autobanden vervangen? Uiteindelijk bepaalt de slijtage wanneer je een band moet vervangen en wanneer is een autoband versleten? Er zijn richtlijnen voor hoeveel profiel een autoband moet hebben, maar nog makkelijker is het om te kijken naar de indicatoren op je band. Wanneer deze wegslijten moet je je autobanden vervangen.

Wat kost een autoband?

Premium autobanden voor consumentenauto’s kosten je zo’n €100 tot €120 per band. De prijs van gemiddelde autobanden is zo’n €60 tot €80 per band en goedkope autobanden kosten zo’n €30 tot €50. Racebanden kosten gemiddeld zo’n €200 tot €700 per stuk. Misschien ook leuk om te weten; de Formule 1 banden van Pirelli kosten €1500 per set. De goedkoopste vanden vind je in Azië, maar we hebben vernomen dat deze wel 30% minder lang mee kunnen gaan en ook de kwaliteit is natuurlijk de vraag. Het zou zonde zijn als rechtdoor schiet of de bocht uit vlieg doordat je €100 bespaart op je autobanden. Goedkope autobanden op auto’s waar weinig kilometer of enkel korte ritjes mee worden gereden is misschien nog haalbaar. Autobanden zijn het raakvlak tussen je auto en het wegdek, ons advies is om daar niet op te besparen.

winterbanden auto

Zomerbanden, winterbanden of all seasonbanden?

Een veel gestelde vraag is wat je het beste kunt doen; zomer- en winterbanden, of het hele jaar op all seasonbanden rijden? All seasonbanden combineren de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden. Welke combinatie het beste is, is afhankelijk per persoon en is wederom van meerdere factoren afhankelijk. Onder andere het klimaat, de toepassingen, hoeveel je rijdt enzovoort. Over dit onderwerp schreven wij onlangs een uitgebreide blog waar de verschillen tussen de banden aan het licht wordt gehouden. Lees hier meer over winterbanden, zomerbanden en all seasonbanden.

Extra: Hoe moet je autobanden in goede conditie houden?

Banden hebben het letterlijk zwaar en door autobanden in goede conditie te houden gaan ze langer mee. Er zijn allerlei invloeden die de conditie van je banden sneller achteruit doen gaan. Denk aan uv-straling, strooizout, off-road, rotondes enzovoort. Door het rubber vers en sterk te houden slijten je banden minder hard en blijft het profiel langer werken. Met de Turtle Ax Wet ‘n Black Tireshine hou je het rubber sterk en daarnaast ook mooi zwart.

Uitgedroogde banden die er grauw en grijs uitzien, wie wilt dat onder zijn auto hebben? Wil je meer weten over het zogenoemde bandenzwart? Lees dan ons blogbericht toegewijd aan de voordelen van bandenzwart.

Andere vragen over autobanden?

Heb je andere vragen over autobanden? Stel ze dan gerust in de comments onder dit blogbericht en vergeet dit blogbericht niet te delen!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *