Hoe je je autoruiten schoonmaakt als een Pro

Heldere, glanzende autoruiten zijn de kersen op de taart van een schone auto. Om je ruiten echt die ultieme shine te geven zijn er een aantal trucs om uit te voeren. We zetten de do’s en de don’ts onder elkaar en helpen je heldere autoruiten te krijgen met een simpel stappenplan.

Autoruiten schoonmaken: don’ts

We beginnen eerst met een lijstje met dingen die je beter niet kunt doen wanneer je de autoruiten schoonmaakt. Het internet staat vol met ‘super handige en goedkope tips’ over van alles. Hier proberen bij een beetje het kaf van het koren voor je te scheiden in de internet jungle van de DIY’s en goedbedoelde Pinterest adviezen. Wat niet te doen als je glimmende autoruiten wilt?

 • Gebruik geen sponsjes of doekjes die niet bedoeld zijn om je auto schoon te maken. Echt niet. Ook niet denken ‘ja maar deze doek is heel schoon’. Wij gaan je verzekeren dat je swirls en andere minuscule krasjes gaat veroorzaken.
 • Gebruik geen ammoniak of spiritus. Dit gebeurt vaak vanuit het idee dat je er thuis de ruiten mee kunt doen, dus dan ook je autoruiten. Het verschil is echter wel dat auto’s o.a. rubbers en autolak hebben die daar echt niet blij van worden.
 • Laat je ruiten niet aan de lucht drogen. Dit is vragen om vlekken, aanslag of een waas op je autoruiten.

Autoruiten schoonmaken: do’s

Als je echt schone autoruiten wilt, zonder je autolak of rubbers te beschadigen, doe dan vooral de volgende dingen wel.

 • Gebruik schone microvezeldoeken en sponsjes die zijn ontwikkeld voor het gebruik op auto’s. Dit voorkomt krasjes, swirls en een hoop ellende in de toekomst.
 • Gebruik schoonmaakmiddelen die zijn bestemd voor auto’s, hierin zitten geen bijtende stoffen die bijvoorbeeld je lak aan kunnen tasten. En voor het schoonmaken van je autoruiten zijn er ook speciale producten op de markt, bijvoorbeeld Turtle Wax Clearvue, die voorkomen onder meer dat er een waas op de ruit ontstaat.
 • Zorg dat je de autoruiten droog achterlaat na het wassen. Gebruik hier eventueel een zachte, droge microvezeldoek voor.

Het heldere autoruiten stappenplan

Mooie, glimmende ruiten staan niet alleen prachtig bij een vers gepoetste auto. Ze zijn ook nog eens ontzettend belangrijk voor een veilige autorit. Bedenk je maar eens hoe verraderlijk een scherp zonnetje op een wazige autoruit is, daar kan geen zonnebril je mee helpen. Met dit simpele stappenplan zorg je dat je autoruiten helder worden én voorlopig helder blijven.

 1. Spoel je autoruiten af. Net als bij het wassen van de rest van je auto, spoel ruim met water. Je wilt niet dat er een verdwaalde zandkorrel voor een lelijk kras gaat zorgen tijdens het poetsen.
 2. Spray de ruiten in met Turtle Wax Clearvue en laat 1 minuut inwerken.
 3. Neem de ruiten af met een schone microvezeldoek.
 4. Breng een kleine hoeveelheid Clearvue Rain Repellent aan op een schone, droge microvezeldoek en breng dit met rechte bewegingen op de autoruiten aan.
 5. Laat het product twee minuten inwerken en breng een tweede laag aan.
 6. Geniet van langdurig schone autoruiten. 

Volg dit simpele stappenplan en houdt onze do’s en don’ts in je achterhoofd. Dan ben jij voortaan verzekerd van super helder zicht en een prachtige look voor je auto. Vergeet ook zeker de binnenkant van je autoruiten niet. Je kunt kleine vlekjes of vingerafdrukken altijd tussen de wasbeurten door wegvegen met een droge microvezeldoek. Veel poetsplezier met het stappenplan en geniet van het uitzicht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *