boot-poetsen-boot-schoonmaken

Boot Poetsen en Wassen? De Ultieme Gids

Het ziet ernaar uit dat we deze zomer vakantie in eigen land gaan vieren. Maar in een land als Nederland hoeven we daar helemaal niet om te treuren. Met zoveel mooie watersportgelegenheden hoeven we ons echt niet te vervelen. Veel Nederlanders hebben dan ook wel iets van vervoer voor op het water. Of het nu een roeiboot, sloep, zeilboot of plezierjacht is, grote kans dat we deze zomer massaal de Nederlandse wateren op gaan! Misschien is jouw bootje al een tijdje vergeten in de stalling of heb je er al een tijdje weinig onderhoud aan gepleegd. Hoogste tijd om je boot te gaan poetsen dus. Met deze Ultimate Guide voor het poetsen van je boot ga jij in stijl op vakantie in eigen land.

Boot wassen in het water of op de kant?

First things first; waar ga je de boot eigenlijk poetsen? Ligt de boot nog in het water of staat deze nog in een stalling op de kant? Het is natuurlijk het prettigst om je boot te poetsen wanneer die geheld is, maar je boot schoonmaken wanneer deze in het water ligt is zeker niet onmogelijk. Sterker nog, het is best wel aan te raden zelfs. Omdat je boot waarschijnlijk meer in het water ligt dan op de kant en één keer per jaar je boot onderhouden toch echt wel een beetje te weinig is.

Een normale schoonmaakbeurt gebeurt gewoon in het water dus. Wanneer je de boot goed in de wax zet zijn je reguliere schoonmaakbeurten in het water geen enkel probleem. In deze Ultimate Guide gaan we het hebben over hoe je de boot schoonmaakt én poetst, wanneer deze op de kant is.

Materialen

Het poetsen van een (polyester) boot heeft veel overeenkomsten met het poetsen van een auto. Dat geldt ook voor de materialen die je gaat gebruiken. Er zijn natuurlijk speciaalzaken voor boten, waar ze was producten uitsluitend voor boten verkopen. Maar de producten van Turlte Wax zijn net zo geschikt voor het poetsen van je boot! Ideaal als je dat toch al in je garage hebt liggen.

Dit is wat je nodig hebt:

Wanneer je de boot alleen een schoonmaakbeurt (in het water) geeft heb je aan autoshampoo en een stevige spons al genoeg.

Let op: het gebruik van afwasmiddel op open water is wordt sterk afgeraden! Afwasmiddel ontvet en tast dus het water aan! Gebruik een autoshampoo, hiermee belast je het milieu zo min mogelijk. 

boot-poetsen

Stap 1: Zand en vuil verwijderen

Oké, we hebben een locatie bepaald, materiaal verzameld, dan is het nu tijd voor het echte werk. We beginnen met het verwijderen van al het losse zand en stof. Dat doe je het makkelijkst door je boot af te spuiten. Je kunt dit met een hogedrukspuit doen, maar kijk wel uit dat je het materiaal van de boot niet beschadigd. Een veilige keuze voor dit klusje is een hoge druk snowfoamer. Met een snowfoam kanon wordt de druk gelijkmatig verdeeld, zonder de het exterieur van de boot te beschadigen. Je kunt de boot het beste met een krachtige autoshampoo schoonmaken. Deze zijn ontwikkeld om waxlagen niet te beschadigen tijdens het reinigen en is minder belastend voor het milieu dan andere schoonmaakartikelen.

Teakhout op de boot? Vermijd dan zeker een reguliere hogedrukreiniger. Hiermee kun je een teakdek onherstelbaar beschadigen! 

Stap 2: De boot polijsten

Wanneer je boot goed schoon en zandvrij is begin je met polijsten. Bij een nieuwe boot zal dat je wat minder moeite kosten dan een oudere boot of een boot met beschadigd schilderwerk. Bij een nieuwere boot waar het schilderwerk en de waxlaag nog goed in tact is, is licht polieren voldoende. Je kunt er in het geval van een nog goed uitziende boot voor kiezen om een twee in één product te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is de Carnauba polijst&wax. Dit product breng je aan met een applicator pad of microvezeldoek en wrijf je met lichte druk en draaiende bewegingen uit. Het resultaat is een gepolijste en gewaxte boot die beschermd is tegen de invloeden van het water.

Stap 3: Beschermende waxlaag aanbrengen

Is je boot er wat heftiger aan toe? Dan kun je ervoor kiezen om eerst met een cleaner of scratch remover te werken en daarna pas de beschermende waxlaag aanbrengen. In dat geval breng je eerst het polijstmiddel aan met ene microvezeldoek. Richt je vooral op de plekken met krassen. Wanneer je alle lelijke plakken behandeld hebt met het polijstmiddel ga je de hele boot in de wax zetten met een beschermende wax.

Carnauba is de hardste natuurlijke wax die er is. Het beschermt je boot en geeft een diepe glans. 

Wat te doen bij verkleurde onderdelen?

Je boot poetsen en zijn glans terug geven met een wax kan bij een oudere boot misschien niet meer voldoende zijn. Sommige onderdelen verkleuren. Een verkleuring is niet op te lossen met een goede poetsbeurt. Hiervoor zul je een kleurhersteller moeten gebruiken. Je zult verrast zijn hoeveel jaren jonger je boot zal lijken na een kleur-opfrissende beurt. Turtle Wax color magic is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kun je aanbrengen na het schoonmaken en eventueel polijsten van de boot. Let wel op dat de boot echt goed droog is voor je met een kleurhersteller aan de slag gaat. Breng de color magic wax aan met ronde bewegingen en een applicator pad. Herhaal dit proces tot de gewenste kleur is bereikt. Wanneer je tevreden bent wrijf je het geheel op met een schone, droge microvezeldoek voor een glanzend resultaat. Eventueel extra beschermen met een carnauba wax.

Als het goed is weet jij nu alles wat je moet weten om de show te stelen op de Nederlandse wateren deze zomer. Maak er werk van en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *