condens autoruiten

Condens op je autoruiten? Tips om er snel van af te komen

Iedereen heeft er weleens last van, beslagen autoruiten. Hier wil je snel vanaf omdat je gelijk weg wilt rijden en het zicht flink wordt beperkt. Vooral oudere auto’s hebben last van vocht in de auto. Condens op de ramen is vervelend en gevaarlijk. Wij zorgen dat je veilig de weg op kan met een aantal tips tegen beslagen autoruiten.

Wat is condens?

Als je condens wilt bestrijden moeten we eerst weten wat condens is. En nog belangrijker, hoe kom je ervan af. Condens kennen we allemaal wel van de douche of de binnenkant van de autoruiten. Het zijn kleine druppels die ontstaan op glas, deze waterdruppels worden condens genoemd. Door condens te lang te laten zitten kan na een tijdje schimmels ontstaan. Dit is slecht voor de gezondheid. Je wilt voorkomen dat dit bij jou in de auto gebeurt en dat je er ziek van wordt. Dan is de vraag; hoe ontstaat condens? Condensvorming ontstaat door waterdamp dat in aanraking komt met materiaal dat kouder is dan de lucht in de omgeving. Dan zijn er al kleine druppels zichtbaar op de autoruit. Condens komt snel voor bij natte weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Bij deze weersomstandigheden, en dan met name in de winter en herfst, komen onze tips van pas om het condens weg te krijgen.

Gevaren van condens op de autoruiten

Als we de auto in gaan willen we eigenlijk zo snel mogelijk gaan rijden, omdat we allemaal een strakke planning hebben. Condens op de autoruiten kan dan ook erg tegen vervelend zijn en het kan even duren voor het is verdwenen. De condens kan zowel op de voorruit, zijruiten en achterruit zitten. Door de beslagen ruiten heb je weinig tot geen zicht op de weg. Rijden is dus nog niet mogelijk, in ieder geval niet op een veilige manier. Je kan een gevaar op de weg zijn voor iemand anders en voor jezelf. Wist je dat je een boete kan krijgen omdat je geen goed zicht op de weg hebt? Voorkom een boete en/of schade door onze tips op te volgen.

condens autoruit voorruit waterdruppels

Vijf tips over wat te doen tegen condens in de auto

  1. Zet de airco aan op de ramen
  2. Vervang het interieurfilter
  3. Gebruik vochtvreters
  4. Maak de autoruiten schoon
  5. Geen vochtige spullen in de auto

Tip 1: Zet de airco aan op de ramen

De airco is altijd een goede oplossing om condens weg te krijgen. In de winter en zomer komt de airco van pas om de druppels weg te krijgen en de luchtvochtigheid te verlagen. De airco blaast droge lucht de auto in. Het kan condens voorkomen en/of weg krijgen. De airco trekt de vocht uit de lucht. Zet de airco op een hoge stand zodat er veel droge lucht komt en het vocht uit de auto wegtrekt. De vochtige deeltjes komen in de lamellen van de airco te zitten. Let op: als je de auto de volgende keer weer in gaat, kan het zijn dat je auto weer vochtig is. Om te voorkomen dat dit weer het geval is moet je tien minuten voor aankomst de airco uitzetten zodat de verdamper kan opdrogen. Laat de aanjager wel nog op een hoge stand aan staan.

Tip 2: Vervang het interieurfilter

Wat is de interieurfilter van een auto? Het is een filter dat de lucht reinigt aan de binnenkant van de auto. De vieze lucht komt van buitenaf in de auto door ventilatie. Door het interieurfilter wordt de vieze lucht opgevangen. Dit gebeurt bij elke autorit die gemaakt wordt. Vergis je dus niet hoe snel het interieurfilter vies kan worden. De lucht die gefilterd wordt bestaat onder andere uit pollen, vervuiling, stof en vet. Omdat de filter vies wordt ontstaat er sneller condens in de auto. Het is dus belangrijk om het interieurfilter tijdig te vervangen. Een interieurfilter hoeft niet duur te zijn, voor 15 euro kan je al een nieuwe hebben en condens helpen voorkomen.

Tip 3: Gebruik vochtvreters

Als je de auto in stapt voel je al snel of het vochtig is. Condens ontstaat in dat geval meestal op de ruiten. De stoelenkunnen ook klam aanvoelen. Je kunt producten kan gebruiken die de vocht absorberen. Denk aan producten als vochtvreters. Een van deze vocht absorberende producten zijn speciale kussens die rond de 10 euro kosten. De kussens moeten in de auto worden geplaatst. De vochtvreters absorberen het vocht en moeten na het gebruik uit de auto gehaald worden en opdrogen bij de verwarming of kachel. Als het kussen weer volledig droog is kan de vochtvreter weer de auto in.

Tip 4: Maak de autoruiten schoon

Met een schone voorruit zie je niet alleen meer, maar kan je ook je raam ontvetten. Vuile ramen aan de binnenkant geeft watermoleculen meer kans om te condenseren op de ruit. Om de ramen te ontvetten hebben wij glasreiniger die je kan aanbrengen met ons microvezel doekje die streep loos is. Op schone ramen kan condens minder snel ontstaan. Let er wel op dat je de autoruiten goed moet bij houden om te zorgen dat de watermoleculen niet snel terugkomen.

Tip 5: Geen vochtige spullen in de auto

Probeer zo min mogelijk met vochtige spullen je auto in te gaan. Denk hierbij aan natte kleding, schoenen en tassen. Het vocht dat je de auto inbrengt slaat gelijk op de autoruiten. Het is natuurlijk onmogelijk om niet een keer met natte kleding de auto in te stappen, maar als je het kan voorkomen is dat zeker een tip! Kleine handelingen zoals het afkloppen van je schoenen na het lopen in de sneeuw of het uitkloppen van je paraplu tijdens een regenbui voor het instappen kunnen al verschil maken.

Condens is een probleem dat we overal weleens tegenkomen. Met deze vijf tips kan iedereen condens voorkomen of bestrijden. Dit zorgt ervoor dat je geen boete hiervoor krijgt, en wat nog belangrijker is, dat je veilig de weg op kan. Weg met condens aan de binnenkant van de auto!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *