vuurwerk-sterretjes-oudjaar-kinderen

Eerste hulp bij vuurwerk op je auto

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Iedereen heeft een goed nieuwjaarsfeest gehad en er is gezellig vuurwerk in de straat afgestoken. Het was een prachtige avond, maar de volgende dag is de straat en je auto bedekt in een laag kruit, bruine smurrie en rode papiertjes. Dat kan even schrikken zijn. Maar geen paniek. Met deze vijf tips kun je ook dit weekend nog permanente vuurwerkschade aan je lak voorkomen.

 

Zware metalen in vuurwerk

De oorzaak van lakschade door vuurwerk zijn voornamelijk de zware metalen die het vuurwerk bevat. Het gaat dan om schadelijke zware metalen, zoals koper, barium, strontium en antimoon die erosie kunnen veroorzaken, wanneer je niets doet. Wanneer je buurman voor de echte harde knallers van het illegaal vuurwerk gaat, kan daar zelfs cadmium in zitten.

 

Tip 1: Wees er snel bij

Op 1 januari had je misschien niet direct zin om je auto een volledige poetsbeurt te geven. Dat is opzich niet erg, maar verwijder alle droge resten die je kunt verwijderen zo snel mogelijk. Veeg al het papier, karton en kruit direct van uw auto af. Zodra dit namelijk een tijdje in de regen staat, wordt de kans op lakschade aan je auto groter.

 

Tip 2: Geef je auto dit weekend extra aandacht

Oké, de feestdagen zijn geweest, je moet meteen weer aan het werk en hebt nu echt even geen tijd voor een uitgebreide schoonmaakbeurt. Als je de tip hierboven hebt gevolgd kun je dit nog even uitstellen tot het weekend. Maar beloof dan ook dat je de auto dit weekend de aandacht geeft die het verdient. Geef een goede schoonmaakbeurt. Was van boven naar beneden en spoel alles uit het oude jaar weg. Doe het dit keer echt heel grondig en zorg dat je geen enkel kruit of papiertje meer kunt zien.

autowassen-auto-wassen-schone-auto

Tip 3: Was met autoshampoo

Om er echt zeker van te zijn dat alle zware metalen en schadelijke stoffen uit het vuurwerk van je auto verwijderd zijn doe je er goed aan om de auto met autoshampoo te wassen. Met alleen water spoel je namelijk alleen het zichtbare weg, maar het onzichtbare kan nu juist de lakschade veroorzaken. Voor het verwijderen van vuurwerkresten heb je gelukkig geen speciale producten nodig. Je kunt gewoon je favoriete autoshampoo zoals de Turtle Wax Zip Wax of de Turtle Wax Streak Free gebruiken voor dit klusje. Toch nog onzeker over je zaak? Ga dan voor de sterkere dosering van de Turtle Wax Max Power Out Shampoo.

Tip 4: Gebruik autowax

Als je auto echt helemaal schoon is en de laatste oneffenheden zijn weggepoetst, is het tijd om je auto te gaan beschermen. Hiervoor kun je de Turtle Wax original gebruiken. Dit is een glansharde bescherming die je auto beschermt tegen weersinvloeden, vuil en corrosie. Ook de velgen kunnen met Turtle Wax original behandeld worden, de plek waar nog heel wat opspattend vuurwerkafval van straat tegenaan zal komen deze maand. En de beste tip is misschien wel dat je de auto voor de komende jaarwisseling al in december beschermt met deze autowax.

Tip 5: Was je auto in januari vaker

Je auto is nu helemaal schoon en je weet hoe je hem kunt beschermen. Maar blijf alert, want in het begin van het nieuwe jaar worden de restjes vuurwerk vaak nog even opgemaakt. En dan kunnen er zomaar weer wat vuurwerkresten op je auto terechtkomen. Was de auto in januari daarom een keer extra. Zo voorkom je onnodige lakschade van kruit. Ook strooizout wordt in deze periode meer gebruikt. Meer weten over het beschermen van je auto tegen strooizout en pekel? Lees dan ons artikel over het winterklaar maken van je auto.

Hulp nodig? Wij staan 24/7 voor je klaar

Ontvang vrijblijvend, deskundig advies van onze Turtle Wax experts. Start een live chat of bel gratis met de Car Wax Pro Hotline op: 070-2211699.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *