Leren-autobekleding-reinigen

Leren autobekleding reinigen en beschermen

Het schoonmaken leren autobekleding lijkt in principe veel op dat van het reinigen van stoffen autobekleding. Het verschil zit hem wel in de producten die je ervoor moet gebruiken en het leer behandelen na de reiniging. Leren bekleding heeft namelijk voeding nodig om zacht en soepel te blijven. Hier lees je hoe je leren autobekleding reinigt zonder het te beschadigen.

We behandelen in dit blogbericht de volgende topics;

 • Wat is leer?
 • Hoe je leer schoonmaakt in vier stappen
 • Scheurtjes in leer
 • Extra tips voor het reinigen van leren bekleding
 • Conclusie

Leren-autobekleding-leer-bekleding-reinigen

Wat is leer?

Voordat we uitleggen hoe je leer schoon kunt maken, vertellen we wat leer precies is. Leer is een zeer duurzame stof die van huiden wordt gemaakt. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. De leren autobekleding bestaat al sinds de mens auto’s produceert en dat is om de redenen die we in deze paragraaf kort toelichten.

Leer is sterk en daardoor duurzaam

Het materiaal is erg sterk en daardoor tijdloos. Leer behoudt vaak zijn kwaliteit en is bestand tegen zwaar gebruik. Verder is het materiaal ook bestand tegen allerlei invloeden zoals;

 • Vuur (indien behandeld)
 • Deels tegen water
 • Huisstofmijt en schimmel
 • Pluis- en stofvrij

Leer is stijlvol

Leer is elegant en staat voor kwaliteit. Het ziet er altijd goed uit en kan daarnaast geverfd worden om, in dit geval het auto-interieur, bij de omgeving te passen. Diverse autofabrikanten bieden naast verschillende kleuren leer, ook leer met verschillende reliëfs waardoor het leer nog beter naar wens afgestemd kan worden. Van meubels tot handtassen en portemonnee’s, leer zal altijd bij de top materialen van elegantie horen. Ook in zijn natuurlijke kleur.

Leer ademt en is flexibbel

Je leest het goed, leer ademt en je kunt je voorstellen dat dit het comfort tijdens het autorijden ten goede komt. Ondanks dat leer een erg sterke materiaal is, is het daarnaast ook flexibel. Dit komt net als zijn luchtdoorlatende functie het comfort ten goede. Stel je voor dat je autostoel zich niet vormt naar jouw rug en benen. Het kan zijn dat leer bij aanschaf nog wat stuf en hard is, maar dit is normaal en hier hoef je je geen zorgen over te maken. Leer vormt zich naar het gebruik. Blijft leer stug? Dan is dat wel een slechte zaak.

Leer is nagenoeg onderhoudsvrij

Ondanks de hiervoor genoemde eigenschappen, dient leer wel onderhouden te worden. Ook al vergt het onderhoud van leer weinig van je tijd, je doet er goed aan om het met regelmaat te doen om het leer zo optimaal mogelijk te laten functioneren en de uitstraling zo mooi mogelijk te houden. In de volgende paragraaf leggen we je uit hoe je leer schoonmaakt. Verder in het blogbericht leggen we uit hoe je schade aan het leer kunt voorkomen.

Hoe je leer schoonmaakt in vier stappen

Stap 1: Stofzuigen en droog vuil verwijderen

Net als bij stoffen bekleding begin je bij het reinigen van leren autobekleding ook met stofzuigen. Je verwijdert bij deze stap al het droge en losse vuil. Let vooral bij leer reinigen op dat je geen scherpe randen aan je stofzuiger hebt die krassen kunnen veroorzaken. Ook is het belangrijk om bij het leer schoonmaken het droog reinigen nooit over te slaan. Zo voorkom je krassen door los vuil als je gaat wrijven in de volgende stappen.

Leren bekleding stofzuigen? Jazeker! Zorg altijd dat eerst het droge vuil weg is voor je het leer gaat behandelen. Zorg er natuurlijk wel voor dat er geen scherpe randen van de stofzuiger over het leer gaan!

Stap 2: Reinigen met reinigingsmiddel voor leer

Bij deze stap ga je de bekleding reinigen met een voor leer ontwikkeld reinigingsmiddel. Je kunt hiervoor Turtle Wax Power Out leather gebruiken. Dit is een diep reinigend middel met anti-geur technologie. De fles bevat een schrob borstel die geschikt is voor lederen bekleding. De borstel is stevig genoeg om hardnekkige vlekken mee te reinigen, maar zal geen krassen in leer veroorzaken. Die hoef je dus niet apart aan te schaffen. Spray de Turtle Wax Power Out Leather over de bekleding en schrob de meest hardnekkige vlekken weg met de borstel. Laat het product eventueel even inwerken. 

Leer en schoonmaakmiddel, kan dat geen kwaad? Onze Turtle Wax Power Out Leather is een leervriendelijk reinigingsmiddel die helemaal veilig gebruikt kan worden voor het schoonmaken van leer. Of het nu in de auto of de leren bank in huis gaat. 

Stap 3: Droog afnemen

Is alle leren bekleding behandeld met reinigingsmiddel? Dan kunnen we door naar de volgende stap: het droog afnemen van de bekleding. Neem de leren bekleding af met een schone en droge microvezeldoek. Zorg dat alle resten van het reinigingsmiddel goed verwijderd zijn. Wanneer je leer gaat schoonmaken is het daarna goed verzorgen van groot belang om de leren bekleding soepel en mooi te houden. Zorg er daarom voor dat het reinigingsmiddel goed verwijderd is voor je met de volgende producten aan de slag gaat. 

Microvezel is een synthetisch materiaal met een vezel dunner dan een mensenhaar! Hierdoor veroorzaakt het geen krassen en kan het zelfs in de moeilijkste hoekjes stof en vuil verwijderen. 

Leren-autobekleding-reinigen

Stap 4: Verzorgen

Deze stap is zeer belangrijk bij het reinigen en onderhoud van lederen bekleding. En meteen het grote verschil met het reinigen van stoffen bekleding. De juiste verzorging van je leer voorkomt scheuren en beschadigen. Voor de verzorging van leren bekleding gebruik je een zogenaamde conditioner. Je kunt hiervoor Turtle Wax Luxe Leather gebruiken. Deze conditioner heeft een licht reinigende werking. Dankzij de toegevoegde etherische oliën wordt het leer diep verzorgd. Gebruik voor het aanbrengen van een leer conditioner altijd een schone zachte doek en breng het product aan met cirkelende bewegingen.

Leer in in principe niks meer dan een huid. Net als onze huid, heeft leer van tijd tot tijd wat verzorging nodig. Door het regelmatig verzorgen of invetten van leer voorkom je dofheid en scheurtjes. 

Scheurtjes in leer

Scheurtjes in het leer kunnen het auto-interieur een verouderde look geven. Deze scheuren en barsten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. In deze paragraaf lichten we oorzaken toe en geven we oplossingen zodat jij je leren autobekleding kunt beschermen tegen deze invloeden.

Uitgedroogd leer

Zonlicht kan door UV-straling en hitte het leer uitdrogen waardoor het leer sneller verouderd en zelfs kan gaan scheuren. Je kunt dit simpelweg voorkomen door gebruik te maken van een zonnescherm. Het aluminium weerkaatst zonlicht en UV-straling waardoor, naast de leren bekleding, ook het dashboard beschermd blijft.

Middel tegen scheurtjes in het leer

Is het onverhoopt toch niet helemaal gelukt om regelmatig de leren bekleding te verzorgen? Of tref je misschien een occasion aan met wat scheurtjes in het leer? Dat is erg zonde, want een paar scheurtjes haalt je leer al snel naar beneden van luxe uitstraling naar een verwaarloosde auto. Maar met wat extra aandacht kun je de leren bekleding van je auto weer zijn luxe uitstraling teruggeven.

Gebruik Turtle Wax Luxe Leather om het leer te herstellen. Hiermee voeg je weer voedingsstoffen toe en vul je eventueel kleine scheurtjes weer op. Let natuurlijk wel op dat er geen zandkorrels of kruimels op de bekleding liggen, dan zou je er namelijk weer krassen in kunnen wrijven wanneer je met de poetsdoek aan de slag gaat. 

Extra tips voor het reinigen van leren bekleding

 • Zorg dat de doek waarmee je over het leer gaat altijd schoon, zacht en droog is. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoek.
 • Het reinigen van leren bekleding is een nauwkeurig werkje, zorg dus dat je er echt de tijd voor neemt.
 • Altijd eerst stofzuigen! Zo voorkom je dat je krassen in je leer wrijft door los vuil.
 • Parkeer je auto uit de zon. In ieder geval vlak na het verzorgen van je bekleding, maar het liefst zo vaak mogelijk.
 • Houdt huishoudelijke schoonmaakproducten ver uit de buurt van je leren bekleding. Zelfs als deze verdund zijn. De chemicaliën in die middelen kunnen je leer laten uitdrogen en uiteindelijk scheuren veroorzaken.
 • Reinig je leren bekleding met enige regelmaat. Verzorg je leren bekleding met een conditioner minstens twee keer per jaar.
 • Gebruik een zonnescherm om het leer te beschermen tegen UV-straling en zonlicht.

Conclusie: Leer schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Uiteindelijk is het schoonmaken van leer helemaal niet zo spannend, zolang je het maar met de juiste materialen doet. Het laatste wat je natuurlijk wilt is een schoonmaakmiddel die het leer beschadigt of dof maakt. Het grootste verschil tussen het reinigen van leder en stof is de verzorging achteraf. Om dofheid en scheurtjes te voorkomen moet leren bekleding regelmatig wat extra voeding krijgen. Houd je dit regelmatig bij? Dan geniet je nog heel lang van de luxe uitstraling van leren bekleding in je auto.

Nog even alle producten op een rijtje:

Zo heb jij alle info en producten in huis om de leren bekleding van je auto optimaal te verzorgen, succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *