teer verwijderen asfalt

Teer verwijderen van je auto doe je zo

Teer op je auto is het laatste dat je wilt. Bij wegwerkzaamheden kun je je autolak flink verpesten door er teerspetters op te krijgen. Je doet er goed aan dit plakkerige spul van je auto te verwijderen. Hoe je dit kunt doen en met welke producten je dit het best kunt doen leggen we uit in dit blogbericht.

Wat is teer?

Teer wordt gebruikt als bindmiddel en ontstaat na distillatie van steenkool. Naast bitumen werd teer gebruikt als bindmiddel voor onze wegen. Werd inderdaad, want sinds 1990 is het gebruik van teer voor wegen in heel Europa verboden. Tot 2001 mochten we in Nederland nog een type asfalt voor onderlagen gebruiken waar teer in zat en officieel een recyclingproduct was. Sindsdien is het voornemen om de wegen teervrij krijgen vanwege bepaalde stoffen die zich in teer bevinden en slecht zijn voor de gezondheid. Sinds 2015 is er een nieuw onderzoek gedaan en daar is uitgekomen dat bruine teer, in tegenstelling tot de zwarte steenkolenteer, niet de kankerverwekkende stof Carcinogeen bevat. Hierdoor werd het gebruik van bruine teer weer toegestaan bij het aanleggen van wegen.

Hoe krijg je teer op je auto?

Het gebeurt vaak dat mensen teer op hun autolak krijgen. Dit komt vooral voor bij de aanleg van nieuwe wegen en de teer nog niet geheel uitgehard is. Teer is vervelend wanneer het zich op de autolak hecht. Dit hardnekkige vuil krijg je er niet eenvoudig af met een normale autoshampoo of zeep. Om teer van je auto te verwijderen heb je speciaal daarvoor ontwikkelde schoonmaakmiddelen nodig.

Waarom je teer snel moet verwijderen van je auto

Er zijn een aantal redenen waarom je teer van je auto moet verwijderen. Als eerst ziet teer er natuurlijk niet uit op je auto, teer is hardnekkig vuil. Teer kan daarnaast zowel je autolak als je velgen aantasten en wanneer het is uitgehard, is het erg lastig om teer krasvrij van je auto af te halen. Naast je auto loopt ook je kleding gevaar, wanneer je onverhoopt in aanmerking kom met het teer op bijvoorbeeld je portier en het op je kleding zit, kun je dit er erg lastig uithalen. Haal teer er dus tijdig af!

Teer polijsten?

Sommige mensen gebruiken polijstmiddelen om teer van de autolak te verwijderen. Dit is echter niet de juiste manier omdat teer op je autolak ligt en niet in je autolak. Polijsten is vooral bedoeld voor vervuiling dat zich in de autolak bevindt zoals vogelpoep. Voor teer kun je gebruik maken voor de daarvoor speciaal ontwikkelde producten door Turtle Wax.

Teer verwijderen van je auto

Om teer te verwijderen zijn er zogenoemde teerverwijderaars ontwikkeld. Ook Turtle Wax heeft goedwerkende teerverwijderaars op de markt gebracht. De zogenoemde Turtle Wax Caiman pro tar & glue remover voor de grootverbruikers en de Turtle Wax Bug & Tar remover voor de gewone consument. Laatstgenoemde is tevens ook werkzaam tegen insecten, vogelpoep, boomhars en dergelijke hardnekkig vuil.

Teer voorkomen?

Wil je geen teer meer op je auto? Heb je er dermate last van dat je maatregelen tegen teer op je auto wilt nemen? Steenslagfolie is een product dat de autolak kan beschermen tegen teer. Veel webshops verkopen dit product en het is eenvoudig aan te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *