Tijd voor een voorjaarsschoonmaak: in 7 stappen is je auto klaar voor de lente

Het is weer lente! De tijd dat we allemaal weer naar buiten gaan, het langzaam warmer wordt en de zon zich weer meer laat zien. Wij worden er altijd heel erg blij van. En zodra er na een grijze Nederlandse winter de eerste zonnestralen doorkomen gaat iedereen weer aan de grote voorjaarsschoonmaak. In deze zeven stappen krijg jij je auto helemaal lenteklaar!

Stap 1: Je auto opruimen

Voor deze voorjaarsschoonmaak gaan we van binnen naar buiten werken. En zoals bij iedere voorjaarsschoonmaak, is opruimen een belangrijk onderdeel. Te beginnen met de losse rommel in de auto en kofferbak. Wat heb je nu eigenlijk echt nodig in je auto en wat kan er eigenlijk ook best in de schuur of garage liggen? Loop alles even langs. Vergeet ook je dashboardkastje en alle vakjes in de deuren niet!

Stap 2: Droog vuil verwijderen

We werken tijdens deze grote beurt van binnen naar buiten en in het interieur van droog naar nat. Begin eerst met het uitkloppen van je matjes en het stofzuigen van je auto. Doe dit grondig en het liefst met de borstelkop van je stofzuiger. Het mooie van een stofzuiger is dat je ook de stof tussen alle randjes en naadje vandaan kunt halen, zonder een hoop gepeuter.

Stap 3: Interieur reinigen

Nu gaat het échte schoonmaken pas eigenlijk echt beginnen. Je kunt je dashboard en al het harde materiaal in de auto schoonmaken met een vlekvrije, bacteriedodende reiniger zoals de TURTLE WAX DASH & GLASS. Gebruik hierbij wel altijd een schone microvezeldoek om krasjes te voorkomen! Je kunt met dit product ook meteen de binnenkant van de ruiten reinigen. Daarna gaan we de stoelen weer even helemaal opfrissen met TURTLE WAX INTERIOR 1. In de video zie je precies hoe dat werkt.

Bonustip: Na het reinigen van je interieur laat je de auto binnen een kwartier weer lentefris ruiken met een Odor-X geurbehandeling.

Stap 4: Spoelen maar!

Zo, de binnenkant van je auto ruikt en voelt inmiddels weer als de lente. Tijd om naar buiten te gaan. We gaan nu ook de buitenkant van je auto een goede voorjaarsschoonmaak geven. Begin altijd met water. Door goed te spoelen verwijder je zoveel mogelijk los vuil en zand, wat bij het wassen weer krassen in je lak kan veroorzaken. Een pre-soak product kan je alvast helpen wat hardnekkiger vuil los te weken, zodat je straks niet al te grof hoeft te schrobben op je kostbare autolak.

Stap 5: Wassen, spoelen, drogen

Tja, deze stap kennen we eigenlijk al heel goed. Een beetje de basics van het auto wassen. Lekker in de autoshampoo zetten, goed spoelen en drogen. Dit heb je vast vaker gedaan! De enige tip die we je nog mee willen geven is kies het liefst voor microvezeldoeken of een microvezel washandschoen om de vlekken weg te krijgen. Zo doe je langer met de lak van je auto.

Tip: Vergeet ook je velgen niet!

Stap 6: Een beetje extra liefde

We zijn met een voorjaarsschoonmaak bezig, dat betekent een beetje extra aandacht. Je auto heeft het weer zwaar te verduren gehad deze winter, met strooizout, vuurwerkresten met oudjaar en de Nederlandse weersomstandigheden kan hij wel weer een beetje extra liefde gebruiken. En dat kan bij ons natuurlijk maar één ding beteken: waxen. Jij weet natuurlijk precies hoe dit moet, maar we hebben er voor de zekerheid nog een video bij geplaatst. Als het goed is heb je in de vorige stappen je auto al schoon en droog gemaakt. Heel goed, dan kun je meteen beginnen met waxen. Gebruik altijd een schone applicator pad en microvezeldoek.

Stap 7: De lente checklist voor je auto

Een goede voorjaarsschoonmaak is niet af zonder ook even te checken of alles aan je auto nog in orde is. Daarom hebben we een korte checklist voor opgesteld met aandachtspunten voor je auto om de lente weer veilig te beginnen. 

  • Van winter- naar zomerbanden wisselen + bandenspanning controleren
  • Vloeistoffen controleren: Met name natuurlijk de koelvloeistof, maar denk ook aan de juiste ruitenwisservloeistof voor het seizoen, olie en de remvloeistof.
  • Airco nakijken
  • Remmen controleren

Alle zeven stappen doorlopen? Dan is jouw auto weer helemaal klaar voor het volgende seizoen! Dit is natuurlijk een algemeen stappenplan die je met iedere auto kunt doorlopen. Maar het zou natuurlijk kunnen zijn dat jouw auto wat extra zorg nodig heeft, doordat je bijvoorbeeld huisdieren hebt. Bekijk in dat geval ook eens één van onze andere blogs over specifieke onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *