Wat is osmose water? Het beste water om je auto mee te wassen.

Voor het beste resultaat bij het autowassen was je je auto met osmose water in plaats van kraanwater. Osmose water laat geen sporen na en wordt ook gebruikt bij het “vlekvrij spoelen” in wasboxen. Ook wordt osmose water door veel wasstraten gebruikt. In dit blogbericht leggen we uit was osmose water is en waarom het wassen met osmose water voor een mooier resultaat zorgt.

Wat is osmose water?

Bij het autowassen is er een type water dat de voorkeur geniet genaamd osmose water. Osmose water is in tegenstelling tot kraanwater vrij van elementen als chloor, kalk en andere stoffen die goed voor ons zijn. Deze elementen zijn overbodig als het om autowassen gaat. Sterker nog, deze hebben een negatieve impact op het resultaat. Denk aan sporen, vlekken en opgedroogde kalkdruppels die op de autolak of autoruiten achterblijven. Osmose water is vrij van deze zogenaamde spoorelementen als kalk, metalen of biologische materialen. Hiermee kun je osmose water als het schoonste water zien en het meest geschikt voor het autowassen.

osmose water autolak vlekvrij spoelen

Osmose water gaat onder verschillende namen;

  • Gedemineraliseerd water
  • Gefilterd water
  • Gedestilleerd water
  • Gedeodoriseerd water

Osmose water geniet de voorkeur bij het autowassen, maar er zijn meerdere verschillende soorten water waarmee de auto gewassen kan worden.

Verschillende soorten water

We hoeven je vast niet uit te leggen dat er verschillende soorten water zijn en het water zelfs per regio kan verschillen in bijvoorbeeld hardheid. We zetten een aantal verschillende soorten water op een rij en geven een korte uitleg wat de impact is van het type water op het autowassen.

Auto wassen met regenwater

Regenwater is water dat vanuit de wolken naar de grond komt en wordt opgevangen in bijvoorbeeld een regenton. Doordat deze waterdruppels onderweg deeltjes opvangt is regenwater niet het water dat de voorkeur geniet om te gebruiken bij het autowassen. Een belangrijk deel dat regenwater opvangt zijn fijne zanddeeltjes. Je kunt zelf wel bedenken dat deze zanddeeltjes de autolak kunnen beschadigen omdat het als een soort schuurpapier kan werken. Verder vangt regenwater ook biologisch materiaal op. Wil je toch duurzaam te werk gaan en je auto wassen met regenwater? Dan dient het water gefilterd te worden. Naast dat het impact heeft op je lak, beïnvloedt het ook de autowasproducten die je gebruikt.

Auto wassen met kraanwater

We benoemden het hiervoor al. Kraanwater zit vol metalen die goed voor ons zijn, maar bij het autowassen voor een minder resultaat zorgen. Kraanwater is niet zuiver en zorgt voor strepen, vlekken en opgedroogde kalkdruppels na het autowassen. Zeker wanneer de auto niet wordt gedroogd met een microvezeldoek, microvezelhanddoek of microvezelhandschoen. Droog altijd je auto goed af wanneer je wast met kraanwater en laat de auto niet drogen door de zon. Indien je de auto goed en met de juiste materialen afdroogt, kun je je auto prima met kraanwater wassen.

Auto wassen met grondwater

Grondwater is water dat door de aarde is gefilterd waardoor het weinig materialen bevat, maar vaak juist vol mineralen zit. Grondwater zorgt voor veel vlekken bij het opdrogen en is daarom afgeraden om te gebruiken bij het wassen van je auto.

Hard water vs zacht water

De termen hard water en zacht water zie je ongetwijfeld vaker voorbij komen. Hard water kun je zien als water vol kalk, zoals kraanwater dus. Wanneer het water wordt onthardt door een waterontharder, wordt het water gezuiverd en kan het water zacht genoemd worden. In het kader van dit blogbericht kan je osmose water zacht water noemen en ook stellen dat zacht water beter is om je auto mee te wassen.

Van alle typen water gaat de voorkeur uit naar osmose water.

Auto wassen met osmose water

Osmose water is het beste water om je auto mee te wassen naast hiervoor genoemde voordelen is het ook goed om te weten dat osmose water een lage zuurgraad heeft en ook vrij is van zouten. Hoe pas je osmosewater toe bij het autowassen? In principe net als elk ander water. Het verschil is dat osmose water niet uit de leiding of regenton komt. Je zult dus een waterreservoir moeten hebben. Een goede voor de hand liggende optie is een hogedrukspuit met een waterreservoir. Vervolgens kun je je auto wassen zoals je gewend bent te doen. Het toepassen van osmosewater is niet anders dan kraanwater.

auto drogen spons tegen vlekken

We adviseren wel altijd de auto goed af te drogen voor het beste resultaat, ook al laat osmosewater geen vlekken achter. Dit kun je het beste doen met een product van microvezel als een spons, doek, handdoek of handschoen.

Wat kost osmose water?

Osmose water kost ongeveer twee eurocent per liter. Bij een gemiddelde wasbeurt in een wasbox wordt rond de 75 liter water gebruikt. Gezien je bij het wassen met de hand aanzienlijk minder water gebruikt, is osmose water qua kosten de moeite waard. Maak je het bont en gebruik je 75 liter water? Dan zit je nog op slechts €1,50 per wasbeurt. Natuurlijk zit er ook meer tijd en energie in osmose water. Waar kraanwater uit de leiding komt, dien je osmose water te kopen.

Waar kun je osmose water kopen of zelf maken?

Osmose water kun je bij diverse webshops en supermarkten kopen. Dit gaat vaak in jerrycans. Ben je een actieve detailer en wil je altijd de beschikking over osmosewater hebben? Dan kun je nadenken over een osmoseapparaat. Met een osmoseapparaat maak je je eigen osmosewater aan. Verder kun je ook een waterontharder aanschaffen. Deze wordt aan de leiding aangesloten waardoor het hele huis van zacht water is voorzien. Dit scheelt ook nog eens energie. Naast het wassen met osmosewater kan je ook autowasproducten verdunnen met osmose water.

Verdunnen met osmosewater

Omdat osmose water geen vlekken geeft is het ideaal om wasproducten te verdunnen. Zo kun je bijvoorbeeld geld besparen door de hoog geconcentreerde Turtle Wax Pro Wash & Wax voor grootverbruik aan te schaffen en te vermengen met osmose water. Hiermee kun je lang doen en is daarnaast ideaal voor de actieve car detailer. Ook niet-geconcentreerde wasproducten als glas- en velgenreinigers kun je verdunnen met osmosewater.

Start met osmosewater

Tijd om de auto te gaan wassen met osmosewater. Koop een kant-en-klare samengestelde Turtle Wax package deal en start met een goede korting!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *