Zelf polijsten met een auto polijstmachine in 5 stappen uitgelegd

Polijsten met een auto polijstmachine. Het is niet nodig om veel geld uit te geven aan professionele autopoetsbedrijven om je auto te laten polijsten. Je auto zelf polijsten is goed te doen met een auto polijstmachine! Het hoeft niet moeilijk te zijn en iedereen kan het. Je hoeft geen ervaring te hebben om te polijsten. Het is zelfs nog erg leuk om te doen, omdat je na de eerste keer polijsten direct mooi resultaat ziet. Ook jij kan het, als je maar de juiste benodigdheden gebruikt en de juiste stappen opvolgt. Nadat jij onze blog hebt gelezen ben je in staat om helemaal zelf je auto te polijsten met een auto polijstmachine!

Wat is een auto polijstmachine?

Een auto polijstmachine, ook wel poetsmachine genoemd, is een apparaat met een ronde schijf die snel ronddraait. Op deze ronde schijf wordt een pad bevestigd en wordt het polijstmiddel aangebracht om de lak te polijsten. De voordelen van een auto polijstmachine is dat dit apparaat door iedereen makkelijk te gebruiken is op elke auto. Ook heb je meer controle en gevoel wanneer je aan het polijsten bent. Een voordeel waar veel professionals en gebruikers blij mee zijn is dat er bij de polijstmachine geen extreme warmte ontstaat en dat je dus niet bang hoeft te zijn dat de lak van je auto verbrand. Ook kun je met een polijstmachine in korte tijd grote stukken polijsten en kost dit veel minder energie dan dat je het met de hand zou doen. Een polijstmachine is dus erg handig om je auto strak en netjes te polijsten in korte tijd. Er zijn verschillende type autopolijstmachines, we lichten deze nader toe.

Verschillende type auto polijstmachines

Je hebt twee verschillende auto polijstmachines in de wereld van autopoetsen. Je hebt een excentrische polijstmachine en een roterende polijstmachine. Deze twee lijken erg op elkaar en worden ook vaak door elkaar gehaald, maar dat zijn ze niet! Een roterende polijstmachine heeft verschillende doeleinden en resultaten dan de excentrische polijstmachine. Het is handig om te weten welke verschillende type polijstmachines je hebt en kunt gebruiken. Hieronder leggen wij het voor jou uit!

Excentrische auto polijstmachine

De excentrische manier is de meest voorkomende manier om auto’s te polijsten. De excentrische polijstmachine wordt ook wel Dual-Action polijstmachine (DAP) genoemd. Excentrisch houdt in dat de poetsmachine niet alleen roteert, maar ook dat deze tijdens het roteren net buiten zijn as draait. Door deze roterende en excentrische beweging behaal je de mooiste resultaten en breng je de lak van je auto naar een diepe hoogglans. Bovendien verwijder je ook op een optimale en veilige manier krassen uit je autolak.

Roterende auto polijstmachine

De roterende manier heeft zijn naam te danken aan het feit dat de polijstmachine alleen een roterende beweging maakt. De roterende polijstmachine maakt dus in tegenstelling tot de excentrische manier geen draai buiten zijn as. De schijf maakt dus echt puur alleen een roterende beweging binnen zijn eigen as. Hierdoor is polijsten op de roterende manier minder gebruiksvriendelijk en wordt de lak sneller beschadigd. Deze manier wordt dan ook vaak alleen gebruikt door ervaren gebruikers, schadeherstellers en professionele polijsters, omdat bij goed gebruik een beter resultaat wordt gezien dan op de excentrische manier.

Pads voor de auto polijstmachine

Voordat je gebruik gaat maken van de auto polijstmachine is het goed om te weten welke pads je nodig hebt. De twee belangrijkste materialen zijn de harde pads en de zachte pads. Een andere benaming hiervoor is polijstschijf. De harde pad gebruik je voor het polijstmiddel aan te brengen op je auto. De zachte pad gebruik je om de wax aan te brengen na het polijsten. Meestal

Hoe gebruik je een excentrische auto polijstmachine?

Stap 1: Was en droog je auto volledig

Allereerst adviseren wij je om jouw auto goed schoon te maken en hierna goed te drogen. Het is de bedoeling dat er geen vuil meer aanwezig is op je auto. Dit noemen de professionals ook wel naakte lak, omdat er geen vuil, vet, wax of andere middelen op de auto zit. Een goed autowasmiddel die je kunt gebruiken voordat je begint met het polijsten is onze Turtle Wax M.A.X. Power Autowas 1,4L. Deze autowasmiddel is de krachtigste en meest veelzijdige shampoo op de markt.

Stap 2: Gebruik polijstmiddel

Nadat jij je auto hebt gewassen heb je een polijstmiddel nodig. Onze Turtle Wax Renew Polish of Turtle Wax Polishing Compound Cleaner is ideaal om te gebruiken als polijstmiddel voor de auto polijstmachine. De professionele lak hersteller verwijdert gemakkelijk krassen, schaafplekken en verweerde plekken. Ook wel lak defecten genoemd. Of onze Turtle Wax Polishing Compound Paste wat een zachte pasta is met milde reinigende werking. Deze verwijdert snel en veilig krassen, geoxideerde verf, vuil en vlekken.

Stap 3: Beginnen met polijsten

Verspreid het polijstmiddel over de harde pad/polijstschijf. Stel de polijstmachine eerst in op lage toeren en zet het tegen je auto aan, zodat je het polijstmiddel rustig kunt verdelen zonder dat het overal heen spat. Je kunt beginnen rond de 1000-1500 toeren. Als je het hebt verdeeld kan je de toeren rustig omhoog zetten richting de 4000-4500 toeren. Je kunt nu een klein beetje spanning zetten op de polijstmachine en de krassen gaan verwijderen. Maak langzame, vloeibare en gelijkmatige bewegingen. Als je een aantal keren van boven naar beneden en van links naar rechts bent gegaan, kan je de polijstmachine op de auto laten en dan uitzetten. Dit doe je om spatten te voorkomen.

Stap 4: Verwijder het polijstmiddel

Als je de polijstmachine van de auto afhaalt zie je een witte waas zitten. Deze waas die achterblijft kan je met behulp van onze microvezeldoeken verwijderen. Doe dit met een nieuwe en schone microvezeldoek. Zorg ervoor dat alles goed is afgenomen.

Stap 5: Wax aanbrengen

Je bent nu klaar met polijsten!  Ben je niet tevreden met het resultaat? Dan kan je het hele proces gewoon weer opnieuw volgen. Ben je wel tevreden met het resultaat? Dan adviseren wij om onze Turtle Wax Super Hard Shell Finish wax paste aan te brengen. Deze wax verbetert het glansniveau en biedt langdurige bescherming tegen alle weersinvloeden. Je kunt de wax aanbrengen met een schone vochtige microvezeldoek of je kunt nogmaals de excentrische polijstmachine gebruiken. Breng je de wax aan met de polijstmachine? Wissel dan de harde pad/polijstschijf voor een zachte pad. Breng de wax aan op de zachte pad en volg nogmaals de stappen die je hebt doorlopen met het polijstmiddel. Breng je de wax aan met de microvezeldoek? Maak dan lange ronddraaiende bewegingen en wrijf de wax goed in de laklaag tot er een lichte waas ontstaat. Wrijf het na met een droge schone doek.

Conclusie: Zelf je auto polijsten met een auto polijstmachine is niet moeilijk

Je kunt hele mooie resultaten behalen wanneer jij op de juiste manier een auto polijst. Het hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Deze klus is zeker te doen en is bovendien nog erg leuk ook. Nadat je klaar bent zie je direct resultaat en hier mag jij trots op zijn.

Wij zetten de juiste benodigdheden op een rijtje voor jou;

Heel veel succes met het polijsten van je auto!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *